Firefox & ελληνικά ... κι όχι μόνο

Μετά από 3 μέρες περίπου χρήσης του Leopard μαζεύτηκαν τα προβλήματα στον mac μου σωρό. Δεν δουλεύει πάντα το remote, σέρνεται ενίοτε ο υπολογιστής κλπ κλπ. Τα παραβλέπω καθότι θα μεγαλώσει και θα διορθωθούν τα κουσουράκια αυτά.
Εκείνο που με πλήγωσε πολύ ήταν ο firefox και τα ελληνικά του. Το πρόβλημα που είχα ήταν ότι σε κάποιες ιστοσελίδες δεν διάβαζε καθόλου τα ελληνικά ενώ σε άλλες τα διάβαζε μια χαρα. Τι σε forun γύρισα τι σε χαρτορίχτρες να δω που χάνονται τα ελληνικά τις νύχτες ...μάταια! Τι τον έβγαλα τον έβαλα τον firefox άπειρες φορές ...μάταια πάλι! Και fonts άλλαζα και κωδικοποιήσεις ....τζίφος! Μέχρι που είπα να κάνω και υποβάθμιση από Leopard σε Tiger! Παράλίγο να ξανακυλήσω στα ακατανόματσα (windows) - αχ....τι με βάζει ο έξω από δω να πληκτρολογώ βραδιάτικα! Το απέφυγα παρ' όλα αυτά. Βρέθηκε λύση (και με την ευγενική χορηγία και βοήθεια του κοινού). Όριστε λοιπόν η απάντηση σε τρία βήματα:


1. Σβήνουμε τον κύριο φίρεφοξ ενετλώς. Τίποτε να μην μείνει!!! Και πώς το κάνουμε αυτό οέο? Του λέμε quit απ' το dock. Το σβήνουμε απ' τα applicatios (ουστ στα σκουπίδια) και τέλος πάμε macintosh HD -> your username -> Library -> Application Support και τον πετάμε κι από κει στον κάλαθο των αχρήστων. Εδώ να σημειώσω ότι αυτό το τελευταίο το αγνοούσα καθότι mac user στα σπάργανα ακόμη.

2. Ξανά εγκατάσταση τον Firefox

3. Η τελευταία πινελιά για να δουλέψουν όλα ρολόι είναι να πάμε Firefox -> Preferences -> Περιεχόμενα (Contentes) -> Για προχωρημένους (Advanced) και ξετσεκάρουμε εκεί που λέει "οι ιστοσελίδες να χρησιμοποιούν τις δικές τους γραμματοσειρές" (τώρα όλο αυτό στα αγγλικά δεν ξέρω πως είναι αλλά ένα check box έχει όλο κι όλο)

Τέλος....δεν περιγράφω άλλο! Αυτό το τελευταίο έλυσε το πρόβλημα σε 2 mac που ο firefox είχε ασυμφωνία χαρακτήρων με τα ελληνικά.

Εδώ να τονίσω έτσι για την ιστορία ότι ο safari και ο opera δούλευαν μια χαρά όσο εγώ δεν κοιμόμουνα πια τα βράδια κι έπνιγα στον κώδικα του firefox τα σημάδια.
Ο camino έχει ανάλογο πρόβλημα με τον firefox και λύνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο .
Ο GranParadiso (στην ουσία το κωδικό όνομα του firefox3 ) δούλεψε μια χαρά εξ' αρχής αλλά ακόμα είναι σε πειραματικό στάδιο οπότε θα περιμένω υπομονετικά.

  • Συντροφικούς χαιρετισμούς στον tomagora. Κάνε κουράγιο...θα το νικήσουμε το άτιμο το ζώο!

6 Responses on "Firefox & ελληνικά ... κι όχι μόνο"

  1. Αχ μικρή μου Miss, αυτό είναι πρόβλημα που υπήρχε από το netscape 4. Οφείλεται σε κακό web design. Ο προγραμματιστής της σελίδας έχει καθορίσει γραμματοσειρά που υπάρχει μόνο για windows και είναι εμπορική. Ο FF αφού δε βρίσκει αυτη τη γραμματοσειρά την αντικαθιστά με μια άλλη λατινική συνήθως. Π.χ. αν δε βρει times new roman ελληνική θα την αλλάξει με την times new roman λατινική, κι αν δεν υπάρχει τέτοια με μια άλλη που αν έχει ελληνικά δε θα έχεις πρόβλημα, αν δεν έχει ελληνικά θα βλέπεις παπάδες.

    Λύσεις
    1) Αυτό που έκανες και ακόμη καλύτερα να του πεις ποιες γραμματοσειρές θα χρησιμοποιεί υποχρεωτικά και του δίνεις ελληνικές.
    2) Σβήνεις όλες τις λατινικές γραμματοσειρές και τις αλλάζεις με τις ίδιες ελληνικές ή αφήνεις μόνο ελληνικές

    Ανώνυμος says:

    σβήσε γράψε σβήσε γράψε.. ποιός ο λόγος...

    αφού η λύση είναι 2..
    εκτός πυρακτωμένης αλεπού ναι του καμινίου δουλεύουν καλά.
    με 2 σβησίματα της πυρ. αλεπούς και μία μικρορύθμιση λύθηκε το πρόβλημα (εγώ παίζω με το παραδίσιο τώρα πλέον).
    οπότε ας αφήσουμε τ ης γραμματοσειρές ήσυχες, κι επιτέλους κάποιος ας κάνει μεταγλώττιση της πυρ. αλεπούς με σωστή υποστίριξη γραμματοσειράς, τόσο δύσκολο είναι;

    ΜΟΤΟ άψογο για το λεοπαρδαλάκι!!!!
    Κάνε κουράγιο...θα το νικήσουμε το άτιμο το ζώο!

    macgiorgosgr says:

    Κι έτσι, το μόνο που κάνεις είναι να απεικονίζονται οι σελίδες με 2 μόνο γραμματοσειρές. Αν ο σχεδιαστής έχει χρησιμοποιήσει κάποιες για συγκεκριμένους λόγους, τον γράφεις στα παλαιά σου τα υποδήματα, και μετά παραπονιέσαι γιατί "το site αυτό δεν φαίνεται καλά".

    Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω: Ο Firefox είναι ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΟ port στον Macintosh. Όταν οι προγραμματιστές του δεν σέβονται στοιχειώδη κομμάτια του λειτουργικού, αυτό γίνεται. Τα προβλήματά του λύνονται στον Firefox 3.

    SAMURAi says:

    nice, thanx for the info.. άμα γίνει τίποτα να ξέρουμε τι να κάνουμε.. :P

    thrassvas says:

    @ναυαγέ tnx για τις additional λύσεις

    @Γιώργος Σιαμέτη περιμένω να λυθούν τα προβλήματα με τον firefox3. Λίγο που δοκίμασα τον GranParadiso όλα πήγαν ρολόι. Αν επιμείνουν βεβαίως-βεβαίως θα τον εξοστρακίσω!
    Το concept το έχω ότι εκείνο το checkbox δημιούργησε άλλου τύπου προβλήματα (αισθητικής κυρίως) οπότε παράπονο μηδέν.
    Εν ολίγης δίκιο έχεις αλλά λίγο υπομονή θα κάνω ακόμη.